Varenie a pečenie

Dátum vydania: 
07.02.2007
  • Pri varení používajte pokrievky (úspora 150 - 300%) ; tlakové hrnce ušetria až 50% energie.
  • Používajte riad s rovnakým priemerom dna ako je priemer platničky , ak je hrniec menší a rozdiel je napr. 3 cm, strata energie je až 30%.
  • Neotvárajte často dvierka rúry pri pečení. Pri každom otvorení uniká až 20% tepla.
  • Používajte hrnce z materiálov, ktoré dobre vedú teplo a majú rovné dno ( klenuté dno je nevhodné, zvyšuje spotrebu až o 40%).
  • Vypnite platňu 5-10 minút pred koncom varenia, tým využijete na dovarenie zvyškovú teplotu platne a ušetríte 30-50 % energie.
  • Podobne využívajte zbytkové teplo rúry pri pečení.
  • Vyhnite sa častému a dlhšiemu používaniu mikrovlniek. Už pri dvoch porciách spotrebujú viac energie ako sporák.
  • Sklokeramické platne sporákov majú len 30 % spotrebu energie oproti bežným elektrickým sporákom.
  • Uprednostnite plynový sporák pred elektrickým.
Cieľová skupina: 
verejnosť